Έρευνα άρθρου:
Το νόημα της ζωής🌹
H αγία Αναστασία, η επονομαζόμενη και Φαρμακολύτρια, είναι μάρτυρας της Ορθόδοξης Εκκλησίας και η μνήμη της τιμάται στις 22 Δεκεμβρίου.
Την είπαν «Φαρμακολύτρια» για δύο λόγους: α) Έδινε φάρμακα και θεράπευε σωματικές και ψυχικές ασθένειες, όπως λέει το Μεγαλυνάριο μιας ακολουθίας της: «Φάρμακα προχέουσα μυστικά ψυχών και σωμάτων θεραπεύεις πάθη δεινά, ω Αναστασία, τη θεία ενεργεία· διό τάς χάριτάς σου πάντες κηρύττομεν». β) Έλυνε τις φαρμακείες, δηλαδή τα μάγια. Πράγματι η αγία Αναστασία είχε λάβει τη Θεία χάρη να γλιτώνει όσους έπεφταν στα δίχτυα των φαρμακών και των φαρμακευτριών, δηλαδή των μάγων και των μαγισσών.
Η αγία Αναστασία των Μικρασιατών
Η αγία Αναστασία τιμήθηκε και τιμάται ιδιαιτέρως από τους Μικρασιάτες. Κι αυτό καταδεικνύεται αφενός από το μεγάλο προσκύνημα στο ναό της στη Μικρά Ασία αλλά και μετά την Καταστροφή του ’22 με τους νέους ναούς που έχτισαν στο όνομά της οι πρόσφυγες και οι απόγονοί τους. Άλλωστε το όνομα Αναστασία ήταν από τα πιο δημοφιλή των Μικρασιατών και μάλιστα με διάφορα υποκοριστικά, χαρακτηριστικά της γλώσσας τους: Σίτσα, Ανάστα, Αναστασού, Στασώ…
Ονομαστός ήταν ο ναός της στο Χορόσκιοϊ (Πετεινοχώρι), βορειοανατολικά της Σμύρνης. Σύμφωνα με μια παράδοση, ακόμα και το όνομα του χωριού σχετίζεται με την ίδρυση του ναού της αγίας Αναστασίας, καθώς η εύρεση της εικόνας της συνοδεύτηκε από λάλημα πετεινού!
Η εκκλησία της Αγίας Αναστασίας ήταν χτισμένη το 1818, σύμφωνα με την επιγραφή που υπήρχε στην εξωτερική πύλη του περιβόλου της: «Αγία Αναστασία 1818 Κτήτωρ Κωνσταντίνος Αλτίνογλου». Εσωτερικά υπήρχε πλούσιος διάκοσμος με πολυελαίους, χρυσά και ασημένια καντήλια, ενώ η εικόνα της θαυματουργής αγίας ήταν καλυμμένη από πολύτιμα αναθήματα.
Στον περίβολο του ναού με το υψηλό κωδωνοστάσιο υπήρχε η θέση όπου βρέθηκε η εικόνα της αγίας και Αγίασμα, ενώ εκεί βρίσκονταν και πάνω από σαράντα δωμάτια που φιλοξενούσαν πιστούς από όλο τον μικρασιατικό χώρο κατά τον εορτασμό της αγίας στις 22 Δεκεμβρίου. Υπήρχαν επίσης κτίρια στα οποία στεγάζονταν: εξατάξια αστική σχολή αρρένων με 5 δασκάλους και 120 μαθητές, τετρατάξια σχολή θηλέων με 3 δασκάλες και 90 μαθήτριες, και το νηπιαγωγείο με 150 παιδιά.
Ο ναός στο Χορόσκιοϊ ήταν σημαντικό κέντρο λατρείας, που συγκέντρωνε πιστούς από όλη τη Μικρά Ασία, ιδιαίτερα κατά την εορτή της αγίας τον Δεκέμβριο. Οι ασθενείς παρέμεναν στα κελιά που προορίζονταν για τους προσκυνητές μαζί με τους δικούς τους ανθρώπους για διάστημα 40 ή περισσότερων ημερών, μέχρι να γίνει το θαύμα που επιθυμούσαν ή μέχρι να εκπληρώσουν το τάμα τους. Έξω οι έμποροι έστηναν πανηγύρι, ενώ στα σπίτια είχαν τοκαθιερωμένο λαδερό φαγητό για τη «μεγάλη» μέρα: ρεβιθοντολμάδες, δηλαδή ξερές μελιτζάνες γεμιστές με ρύζι και ρεβίθια αλεσμένα.
Σχετικά με τα θαύματα της αγίας Αναστασίας υπήρχε και η παράδοση πως κάποτε μουσουλμάνοι ληστές περικύκλωσαν το Χορόσκιοϊ, αλλά λόγω της επέμβασής της δεν μπόρεσαν να βρουν το δρόμο για να μπουν στο χωριό…
Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή οι Μικρασιάτες μετέφεραν την ιερά εικόνα της αγίας στη νέα τους πατρίδα, στον Περισσό της Νέας Ιωνίας Αττικής, όπου έχτισαν νέο ναό της αγίας σε ανάμνηση του καταστραφέντος ναού στη Μικρά Ασία. Εκεί πλέον φυλάσσεται η ιερή εικόνα της. (Λόγω του σκούρου χρώματος του προσώπου της αγίας στην εικόνα, οι Τούρκοι που ευλαβούνταν και αυτοί στα άγια χώματα την αποκαλούσαν «καρά κιζ», δηλαδή μαύρο κορίτσι ή μελαχρινούλα).
(Πηγή: Ένωση Μικρασιατών Φοιτητών)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.